STIRI

GIS 2015 un maraton de arhitectură la cel mai înalt nivel

15/04/2015

Expo conferința internațională de arhitectură de interior și design interior GIS 2015, un maraton cu și despre arhitectură, la cel mai înalt nivel

Câștigătorii ultimelor ediții ale competițiilor internaționale reprezentative pentru domeniul arhitecturii de interior și designul de interior și-au prezentat proiectele în cadrul Expo conferinței internaționale GIS București 2015, pe 7 și 8 aprilie, la Radisson Blu Hotel.

Domeniul arhitecturii inovative a fost reprezentat la cel mai înalt nivel la GIS - Expo Conferința Internațională de Arhitectură de Interior și Design de Interior, prin fondatorii unora dintre cele mai cunoscute birouri de arhitectură din Statele Unite ale Americii, Austria, Olanda, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Italia, Turcia, Franța și România.

Simultan cu GIS 2015 s-a desfășurat și Expo conferința Internațională a Proiectanților și Antreprenorilor de Instalații CONTRACTOR 2015, eveniment în cadrul căruia au fost prezentate cele mai recente proiecte de instalaţii din domenii precum HVAC, Inginerie Electrică sau Sisteme de Management al Clădirilor.

Au susținut prezentări la GIS 2015 și CONTRACTOR Instalații un număr de 55 de speakeri invitați, cu tot atâtea proiecte care au captat auditoriul format din peste 250 de participanți.

Au fost două zile pline, în care parcă timpul s-a multiplicat datorită densității de informații și activităților paralele. A fost un adevărat maraton. Principalul maratonist a fost fără îndoială Invitatul Special GIS 2015, arhitectul Hagy Belzberg FAIA (n.r. - Fellow of the American Institute of Architects), care, după ce a fugit din Los Angeles până aici, a reușit să entuziasmeze cu master class-ul său în care a dezvăluit secretele fabricației și ale implicării tehnologiei în procesele unui proiect de arhitectură, procese care sunt profund umane”, a precizat  arh. Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, Chairman al Expo conferinței GIS 2015.

Materclass-ul realizat de arh. Hagy Belzberg FAIA la București, prelegerea  motivațională dedicată studenților susținută de Invitatul Special GIS 2015 la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Micu” și prezentarea acestuia dedicată promovării arhitecturii din Statele Unite ale Americii în cadrul comunității arhitecților români au fost organizate de asociația culturală PRO EVENT, cu sprijinul Ambasadei SUA.

Seria de evenimente GIS a fost extraordinară, cu un număr incredibil de oameni foarte foarte interesanți, arhitecți, designeri de interior. Evenimentul mi-a permis să întâlnesc oameni noi și mi-a oferit prilejul de networking cu oameni pe care în mod normal nu i-aș fi întâlnit altfel, acest lucru mi se pare cel mai important. În Los Angeles avem foarte rar acest prilej și faptul că am avut ocazia să vin de atât de departe și să particip la acest eveniment fantastic nu ar fi fost posibil fără organizatorii acestui eveniment”, a declarat arh.Hagy Belzberg FAIA, Invitatul Special GIS 2015.

În centrul evenimentelor internaționale și culturale dedicate arhitecturii s-a aflat pe 7 aprilie și dezbaterea "Architectural/Cultural heritage", moderată de arh. Șerban Sturdza, Președintele OAR București și Vice-Președinte al fundației Pro Patrimonio. Evenimentul s-a bucurat de participarea invitaților speciali GIS 2015, reprezentanților centrelor și institutelor culturale, și reprezentanților mediului diplomatic și academic de la București, fiind urmat de întâlnirea de networking „SHARE”.

Arh. Șerban Sturdzai-a îndemnat pe participanți să înlăture barierele dintre oameni și patrimoniu, demonstrând că șnurul care desparte publicul de exponate este absurd și nociv și că este necesară o altă gândire pentru arhitectura de patrimoniu. Tot el ne-a invitat în anul acesta la un alt concept al Anualei de arhitectură de la București, concept prin care interacțiunea cu societatea și comunitățile devine principala misiune a arhitecților, arhitectura fiind de interes public și cu utilitate publică”, a relatat arh. Șerban Țigănaș, Chairmanul expo conferinței GIS 2015.

Arh. Fokke Moerel, de la faimosul birou olandez MVRDV, a arătat, prin  intermediul proiectelor prezentate în cadrul expo conferinței GIS că abordarea patrimoniului arhitectural produce intervenții de mare calitate, prin întâlnirea sa cu arhitectura contemporană de calitate:              

 “Mă bucur foarte mult că am făcut parte din acest eveniment, este întotdeauna plăcut când oameni din atât de multe țări se întâlnesc și au ocazia să se implice și să participe activ la dezbateri și prezentări”, a precizat arh. Fokke Moerel,Keynote Speaker GIS 2015.

Expo conferința GIS 2015 s-a încheiat cu prezentarea arh. Zeynep Akten, cu proiectul câștigător al ediției 2014 a competiției Red Design Awards, “Heydar Aliyev International Airport Baku”, proiect care a confirmat capacitatea arhitecturii de a fi narativă, de a avea o poveste pe care o transmite oamenilor: “A fost grozav să fac parte din această serie de prezentări inspiraționale. Cel mai interesant este faptul că au participat designeri din toată lumea, a fost grozav să constat că există o unitate în ciuda diferențelor dintre țări, ceea ce mi-a dat încredere pentru viitor, și mi-a dovedit încă o dată că designul este un limbaj internațional”, a declarat arh.  Zeynep Akten, Keynote Speaker GIS 2015.

GIS este categoric una dintre cele mai importante expo conferințe ale breslei arhitecților, prin calitatea speakerilor, prin mediul în care se desfășoară. Este o ocazie excepțională de contacte, schimburi de idei, contacte cu personalități care sunt în vârful piramidei succesului,  la ora actuală, în arhitectura mondială”,a apreciat prof. dr. arh. MARIUS MARCU LAPADAT, Decanul Facultății de Arhitectură de Interior din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” București.

CONTRACTOR Instalații, un eveniment foarte util pentru specialiștii din domeniul instalațiilor și arhitecturii care interacționează în proiecte”

Simultan cu Expo Conferința GIS 2015 s-a desfășurat la Radisson Blu Hotel București  Expo conferința CONTRACTOR Instalații. “Enzo Ferrari Museum”, proiectul câștigător al premiului European Award 2013 oferit de Royal Institute of British Architects (RIBA), a fost prezentat la CONTRACTOR Instalații 2015 de ing. Giuseppe Coppi, Contractor SICREA GROUP, Italia. Expo conferința CONTRACTOR Instalații a fost prezidată în calitate de Chairman de acad. prof.dr. ing.d.h.c. Liviu Dumitrescu, Președinte al AIIR. Asociația Inginerilor de Instalații din România este co-organizator al evenimentului, în urma unui parteneriat cu organizatorul profesionist de evenimente ABplus Events, parteneriat cu o tradiție de peste 15 ani de zile prin seria de evenimente naționale de construcții și instalații CAMEX.

Despre evenimentul CONTRACTOR Instații pot să spun că a fost chiar mai bun decât anul trecut prin prisma prezentările din program, care au ieșit foarte bine, dar și prin numărul mai mare de participanți, număr într-o continuă creștere, de la an la an. Evenimentul a fost o  reușită și vrea să îi asigur pe partenerii noștri ABplus Events de tot sprijinul AIIR în viitor”, a declarat acad. prof.dr. ing.d.h.c. Liviu Dumitrescu, Președinte al AIIR, Chairman al Expo conferinței CONTRACTOR Instalații 2015.

CONTRACTOR Instalații a fost un eveniment extraordinar, nu mă așteptam la o asemenea amploare, la atâți de mulți participanți în auditoriu și la atât de mulți speakeri și la o organizare atât de bună a acestei convenții a antreprenorilor de instalații. A fost foarte interesant să particip ca speaker și să asist la prezentările din program”, a declarat Giuseppe Coppi, Speaker invitat la Contractor Instalații, ediția 2015.

Sunt impresionat de tematică, de seriozitatea și profunzimea prezentărilor și nu în ultimul rând de organizare și de tot ce ține de partea logistică. Voi reveni cu plăcere și voi recomanda partenerilor mei participarea în viitor la acest eveniment”,a declarat ing. Gheorghe Țucu, Președinte al Asociației de Standardizare din România, ASRO, și membrul al Consiliului Director al Asociației de Acreditare din România, RENAR.

CONTRACTOR Instalații este un eveniment foarte util pentru specialiștii din domeniul instalațiilor și al arhitecturii. Este o idee foarte bună că sunt adunați la un loc două categorii de specialiști care interacționează de obicei în proiecte. Cred că este unul dintre puținele evenimente care într-adevăr își dovedesc utilitatea, pentru că există foarte multe evenimente organizate de alte structuri care, nu întotdeauna își ating obiectivul”, a declarat conf.univ.dr. Cătălin Lungu, Președinte al AIIR – Filiala Valahia.